AKTIVISTI KRENULI KA CENTRU BEOGRADA, U NOVOM SADU KA POLICIJSKOJ STANICI

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BEOGRAD - Ekološki aktivisti okupili su se u Beogradu kako bi, kako su ranije i najavili, blokirali saobraćaj na sat vremena na mostu Gazela zbog donesenih zakona o referendumu i eksproprijaciji. Policija u opremi za demonstracije ih je blokirala, deo aktivista nalazio se u Ulici kneza Miloša, a deo je blokirao saobraćaj kod Sava centra. Aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je građane u 18h ispred Skupštine. Protest i u Novom Sadu, Preljini, kod Kragujevca... U jednom trenutku došlo je do sukoba i odgurivanja aktivista sa policijom u Novom Sadu, ima i uhapšenih, kažu aktivisti. Posle sat i 15 minuta Varadinski most je odblokiran. Oko 15.20h građani krenuli iz Ulice kneza Miloša ka centru Beograda.

 Policijska blokada sačekala je aktiviste ispred PS Savski venac u Beogradu, nadomak Gazele. Bilo je nadgurivanja aktivista s policijom, bilo je i verbalnog sukoba. Nekoliko građana je došlo u sukob s policijom, ali reporter N1 navodi da ne može da kaže da li je bilo prekomerne upotrebe sile. To je trajalo desetak, 15 minuta.

Aktivisti kažu da će pokušati da nađu drugi put, navodeći da ne odustaju od svog cilja, i okrenuli su se na drugu stranu, navodi reporter N1. Nešto kasnije su došli u Ulicu kneza Miloša, ali ih je i tamo sačekao kordon žandarmerije sa opremom za razbijanje demonstracije.

15:23 – U Novom Sadu više stotina demonstranata u koloni kreće se ka gradu. Njihova namera je da odu do policijske stanice u Ulici papa Pavla kako bi zatražili da aktivisti koji su privedeni budu i pušteni. Most polako napušta i policija. Saobraćaj na mostu je profunkcionisao pre desetak minuta.

15:22 – Reporter N1 kaže da su dosta solidarni bili i oni koji nisu želeli da učestvuju u protestu, nije bilo nervoze zbog zaustavaljanja saobraćaja u Ulici kneza Miloša niti nekih neprijatnih situacija.

15:20 – Aktivisti koji su bili u Ulici kneza Miloša, krenuli ka centru Beograda.

15:17 – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović oglasila se povodom protesta, a u saopštenju je ocenila da je blokada puteva „običan teror manjine“.

15:15 – Most se otvara u Novom Sadu…

15:13 – Demonstranti u Novom Sadu su rešeni da ostanu na protestu dok ne puste privedene, organizatori ih pozvali da se povuku na ulice.

15:10 – Kako javlja reporter N1 iz Ulice kneza Miloša, policija preusmerava ljude koji se vraćaju sa Gazele na Durmitorsku ulicu. Grupa u kneza Miloša ih je sačekala aplauzom.

15:06 – Kod Sava centra se razilaze građani, prema planu, jer je i ranije najavljeno da će blokada trajati sat vremena. Kako javlja reporter N1, još je tu jedna grupa građana, policija i dalje stoji.

Prethodno im se pridružio uzbunjivač Aleksandar Obradović, koga su građani dočekali aplauzom.

14:54 – Stoje automobili i autobusi Ispred Sava centra. Dva vozila Hitne pomoći su propuštena.

14:53 – Pogledajte snimke ispod Gazele:

14:52 – Policijski helikopter nadleće Varadinski most u Novom Sadu.

14.45 – Povećeva se broj policajaca u kneza Miloša u Beogradu.

14.44 – Građani se kreću u grupama, pešaka, Ulicom kneza Miloša. U Durmitorskoj nema ljudi, ali ima okupljenih građana u Savskoj i dalje.

14:43 – Profesorka Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije kaže da je ovo blokada upozorenja, i ukoliko predsednik potpiše te zakone, blokada ide na neograničeno. Ako se ne pobunimo ovo će biti otvorena i legalizovana pljačka, kaže.

14:42 – Aktivista iz Novog Sada Brajan Brković izjavio je za N1 da je sedam ili osam aktivista privedeno u Novom Sadu prilikom sukoba tokom blokade mosta Duga, među kojima je i jedan od organizatora protesta Miran Pogačar, kao i da je načelnik novosadske policije dao naređenje da se ovaj protest „razbije“.

14:41 – Ministar Vulin šeta autoputem kod Sava centra.

14:40 – Sukob između demonstranata i Žandarmerije u Novom Sadu koja pokušava sve demonstrante da pomeri na jednu stranu mosta, kako bi napravila prolaz automobilima – da prođu most.

 

14:39 – U Preljini je blokirana Ibarska magistrala između kružnog toka za skretanje ka auto-putu i Čačku, kolone su u oba pravca. Iako je bilo nekoliko privođenja na informativni razgovor, situacija je za sada mirna.

14:38 – Nezvanično, privedeno je sedam ili osam aktivista u Novom Sadu, javlja reporterka N1

14:30 – Plan je da ostanemo kod ljudi na Gazeli i nakon toga pravac Skupština, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta navodeći da su pozvali građane da u 18h dođu ispred Skupštine, „da napravimo plan“. Kaže da je policija udarala i žene. Dobili smo informacije i da je Šabac blokiran, dodao je.

14:29 – Blokada i u Preljini, situacija mirna, nije bilo sukoba s policijom.

14:27 – I na strani Sava centra saobraćaj je blokiran.

14:25 – U jednom trenutku Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista, je povikao „ustanak, ustanak“, svi su ga pratili, kaže reporter N1. Nema incidenata, sve je mirno, dodaje.

14:10 – U Novom Sadu protest na mostu Duga – u jednom trenutku izbio sukob s policijom. ima uhapšenih, navode aktivisti.

14:00 – Ekološki aktivisti, koji su najavili za danas u 14h blokadu Gazele i Mostarske petlje zbog donesenih zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i eksproprijaciji, okupili su se u Savskoj ulici, nadomak Gazele, ali im policija nije dozvolila da prođu dalje. Oni pokušavaju da prođu okolnim ulicama i trenutno se nalaze u kneza Miloša, gde ih takođe čeka žandarmerija u opremi za razbijanje demonstracija.

13:57 – Policija u civilu je prethodno prišla Aleksandru Jovanoviću Ćuti, ekološkom aktivisti, saopštila mu da ne mogu dalje da prođu, da ne smeju da dozvole da blokiraju međunarodnu saobraćajnicu.

Tu je, kako javlja reporter N1, viđen i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Podsetimo, prethodno je, nešto iza 13h, komandir policijske stanice Savski venac Aleksandar Krstić razgovarao sa jednim od aktivista pokreta Kreni-Promeni Savom Manojlovićem, pokušao da mu uruči rešenje o zabrani skupa i tom prilikom ga obavestio da je prijava skupa odbačena i upozorio ga da će policija biti u obavezi da reaguje u slučaju blokade saobraćaja.

Manojlović je posle toga medijima rekao da će, uprkos odluci MUP-a, blokirati i danas Gazelu i pozvao je građane da blokade saobraćajnica vrše u manjim grupama, jer „masovne grupe mogu lako blokirati“. Ako zahtevi ne budu ispunjeni, kaže, Srbija će „naredne subote stati“.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

 

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165