"HRVATSKA, AUSTRIJA I SLOVENIJA NUDE GARANCIJE UHAPŠENIMA"

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Bivši komandant OVK na području Košara, Hisen Beriša, kaže da nakon Hrvatske, Austrija i Slovenija sada nude garancije za uslovno puštanje pritvorenika u Hagu.
Dodaje da je sada red na predsednicu, premijera ili predsednika parlamenta da deluju institucionalno.
„Hrvatski predsednik je bio spreman da postane garant za uslovno puštanje pritvorenika OVK u Hagu“, ponovio je Beriša u svojoj obavi na Fejsbuku.
Hisen Beriša na početku je rekao da je hrvatski predsednik, Zoran Milanović, ponudio da bude garant u Specijalnom sudu za puštanje bivšeg predsednika, Hašima Tačija i drugih, kako bi mogli da se brane sa slobode.
„Moj prijatelj iz Hrvatske kaže mi da je hrvatski predsednik ponudio da bude garant zaštite slobode ovih ličnosti. I ne samo jednog od njih, koji možda ima prijatelja – u ovom slučaju govorim o g. Veseljiju, već za sve one koji su tamo“, izjavio je Beriša.
„A predstavnici naših institucija nisu imali hrabrosti da preuzmu ovu odgovornost, jer vam ne veruju“, dodao je.
„Ne samo predsednica Republike Kosovo, Vjosa Osmani i premijer, Aljbin Kurti, već i albanski predsednik Iljir Meta i premijer, Albanije, Edi Rama, mogu da garantuju uslovno puštanje bivšeg predsednika Hašima Tačija ih Haga. To je rekao direktor Kosovskog instituta za pravdu“, Ehat Miftaraj.
„Ako to ne garantuje Kosovo, isto to može garantovati Albanija, odnosno predsednik Meta i premijer Rama, ali oni nemaju istu težinu i značaj kao da to dolazi sa Kosova“, rekao je Mifaraj.
Novinar Agron Haljitaj (Halitaj) rekao je da je bivši glavni kosovski administrator Soren Jesen Petersen, izrazio spremnost da pruži garanciju da se brani sa slobode bivši premijer, Ramuš Haradinaj, kome se sudilo za ratne zločine u Hagu.
„Kada se za primer uzme slučaj puštanja Ramuša Haradinaja iz Haškog tribunala, da se brani sa slobode i pomene samo garancija ponuđena od strane institucionalnih lidera tog vremena na Kosovu, na čelu sa bivšim predsednikom, Ibrahimom Rugovom, onda treba da se zna da je tako osvećen Danac, Soren-Jessen Petersen. Ne treba zaboraviti da je u to vreme ovaj čovek bio glavni administrator Kosova i kao takav bio je organ broj 1 u našoj zemlji. Jednom kada je Haradinaj otišao u Hag, odmah je javno izjavio da je spreman da ponudi garancije ukoliko bi bivšem premijeru bila pružena prilika da se brani sa slobode“, navodi se u njegovoj objavil.
Politička istorija Kosova, nakon oslobođenja, pamti Tačija i Kurtija kao dva najveća politička protivnika. Često su krivili jedni druge za ono što su radili tokom i pre rata. Između ostalog, bivši predsednik Kosova, Hašim Tači, rekao je predsedavajućem pokreta Samoopredeljenja u Skupštini da je Srbija organizovala konferenciju u zatvoru.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165