DAJMEL: NIKO NE ZNA ZA NON PEJPER

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BERLIN - „Navodni papir dolazi niotkuda. Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za ovaj papir“, navela je za KoSSev Johana Dajmel (Johanna Deimel), ekspertkinja za Zapadni Balkan i jugoistočnu Evropu.
Za portal Kossev komentarisala je sinoćnu ekskluzivnu vest koju je objavila Koha Ditore o još jednom non pejperu, ovog puta isključivo za Kosovo, a iza kojeg navodno stoje Nemačka i Francuska.
Nemački ambasador Rohde na Tviteru je nazvao ovaj papir lažnom vešću, podsetila je Dajmel.
„Može biti da je ovaj navodni nemačko-francuski papir možda namenjen tome da posluži kao neka vrsta probnog balona za predloge koji su u njega uključeni. Nemačko-nemački ugovor je, naravno, dobar korak napred, ali samo prelazni korak ka članstvu u EU i nedovoljan da bi se Kosovo i Srbija pridružile kada bi se postigla takva vrsta sporazuma“, navodi ona.
Dajmel nema sumnju ni u ono što vidi kao konačni ishod dijaloga Beograda i Prištine:
„Na samom kraju mora biti priznanje Kosova od strane Srbije, a samim tim i ovo mora biti deo dijaloga, što je odgovornost za posredovanje Miroslava Lajčaka kojeg Nemačka u potpunosti podržava, kao što je upravo naglasio nemački ministar spoljnih poslova Masa“.
Inače, takođe su SAD upravo potvrdile da su spremne „da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, usredsređenog na uzajamno priznavanje“, podsetila je Dajmel takođe.
Navodni dokument podrazumeva ukratko – „nezavisne, suverene, jednake države sa svojim međunarodnim granicama/pogranicama“, a „prema međunarodnom pravu“.
Na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Autonomni okrug Severno Kosovo obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.
Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Prema ovom dokumentu, zaštićena područja treba da uključe više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti.
Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, dužna je da „neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.
Koha Ditore je naglasila da nije uspela da za autentičnost ovog non pejpera dobije potvrdu, ali „neke diplomate sa kojima je Koha kontaktirala manje-više su potvrdile da su tačke spomenute u njemu u skladu sa onim za šta se očekuje da se razgovara u dijalogu“.
Vest stiže uoči samog odlaska kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Brisel, u kojem srpski predsednik Aleksandar Vučić privodi kraju svoju posetu, kao i najava iz Brisela o nastavku dijaloga za Kosovo 11. maja.
Međutim, portparol kosovske vlade tvrdi da Kurti nije dobio nijedan poziv ili obaveštenje za sastanak 11. maja.
„Možda je ovo bila ideja ili čak dogovor sa Beogradom, ali ne i sa nama“, oglasio se juče Perparim Krueziu.
Ovo je drugi non pejper koji se pojavljuje u drugoj polovini aprila, a koji pokreće talas reakcija u regionu. Na slovenačkom portalu „Necenzurisano“ 15. aprila pojavio se nonpejper o odvajanju RS i pripajanju Srbiji i ujedinjenju Kosova i Albanije, koji je, navodno upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel, a što danima demantuju i evropski i slovenački zvaničnici.

 

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165