"AKO NEMA UZAJAMNOG PRIZNANJA, ONDA NEĆE BITI NI DOGOVORA"

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - "Izjave da naš severni sused neće priznati nezavisnost Kosova ne doprinose dijalogu“, poručio je premijer Kosova Avdulah Hoti srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću koji je sinoć izjavio da do kraja svog mandata 2022. on neće priznati Kosovo.
Hotijeva je druga reakcija kosovskih zvaničnika na izjave srpskog predsednika nakon što je jutros reagovala i kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla.
Hoti još poručuje da „sa Srbijom nema sporazuma bez uzajamnog priznavanja“ dodajući ipak da je Kosovo posvećeno dijalogu kojim posreduje EU.
Tvrdi da je dijalog nastavljen „na jasnim principima“ – konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa i uzajamnom priznanju i zato odbacuje mogućnost postizanja „delimičnog dogovora“.
„Ako nema uzajamnog priznanja, onda neće biti ni dogovora“, navodi Hoti dodajući da Kosovo nastavlja putem ka EU integracijama.
Trenutno, iako se dijalog odvija na nivou ekspertskih grupa, uprkos najavama o redovnim sastancima na visokopolitičkom nivou, takvih je do sada održano samo dva.
Poslednji sastanak Vučića i kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, koji je bio zakazan za 28. septembar, otkazan je nekoliko dana pre zbog pojave infekcije kovid-19 u Lajčakovom timu.
Uoči tog sastanka zvanične najave da će se razgovarati o ZSO, glavnom pitanju od interesa za srpsku stranu, izmenjene su, te je naglašeno da na tom sastanku nije trebalo biti reči o ZSO jer kako je Lajčak saopštio, „jedna strana nije spremna“.
Međutim, danas je stigla najava predsednika Francuske Emanuel Makrona da zajedno sa nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel, organizuje sastanak između Beograda i Prištine u nameri da pomognu „stvaranju konstruktivne atmosfere za pregovore“.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165