TUŽILAŠTVO SPREMNO ZA SUĐENJE, ODBRANA TRAŽI JOŠ 18 MESECI

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

HAG - Specijalizovano tužilaštvo u Hagu spremno je za suđenje protiv Tačija i ostalih u leto 2021. odbrana međutim, navodi da je za njih realan datum početka suđenja ipak leto 2022. Tužilaštvo je na današnjoj statusnoj konferenciji o ovom predmetu saopštilo da imaju 1842 stavki u koje spadaju dokazi izjave 150 svedoka i najavili da će kasnije danas zatražiti zaštitne mere za određeni broj svedoka i žrtava. Preliminarna procena Tužilaštva je i da će izvesti oko 1500 dokaza.
Na današnjoj statusnoj konferenciji u slučaju protiv Tačija, Seljimija, Krasnićija i Veseljija Tužilaštvo je saopštilo da se određene istražne radne nastavljaju dodajući da su neke delove istrage mogli početi tek nakon hapšenja kada je veliki broj materijala zaplenjen i koji se sada istražuje.
Najavili su da će u narednim nedeljama odbrani dostaviti velika količina materijala dodajući da će neke postojeće redakcije i dalje ostati tajne što će se odnositi i na dostavljanje ranije redigovane optužnice odbrani.
Izneli su ocenu da odbrana ima dovoljno informacija da otpočne sopstvenu istragu i leto 2021. označili kao realan rok za početak suđenja.
Tužilaštvo je najavilo i obelodanjivanje preko 1000 potencijalno oslobađajućih materijala.
Ben Emerson, branilac Kadrija Veseljija, rekao je da je razočaravajuće i šokantno to što Tužilaštvo tvrdi da sa suđenjem može da se počne nakon prvog ili drugog seta obelodanjenih materijala, dodajući i da je razočaran argumentom Tužioca da odbrana verovatno već zna za šta se njihovi klijenti terete.
„S obzirom na obim i prirodu istraga koje odbrana mora da pripremi to će biti dugotrajan proces s obzirom da se optužnica sastoji iz različitih optužbi na celoj teritoriji Kosova i u šta su uključeni i različiti pripadnici OVK što ćemo mi morati da istražujemo pojedinačno“, rekao je Emerson.
Početak suđenja za 2022. tražili i branioci Krasnićija i Seljimija
Dejvid Jang, branilac Redžepa Seljimija takođe je izneo da je razočaran tvrdnjom Tužilaštva da odbrana već zna za šta se terete njihovi klijenti i to ocenio kao „apsurdne optužbe koje nisu dobro promišljene“ i ocenio da se one izruguju pravo Seljimija na pravedno suđenje.
I on se usprotivio roku za početak suđenja koji je predložilo Tužilaštvo.
I braniteljka Jakupa Krasnićija, Vankatesvari Alagendra se saglasila sa kolegama.
„Najranije kada možemo da počnemo istragu je tek onda kada odmakne obelodanjivanje. Treba da dobijemo dosta obelodanjenog materijala da bismo počeli. Ovaj pojam dovoljno treba tumačiti u trenutnim okolnostima pandemije“, rekla je ona.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji