BARALJIU: MANDAT OPET PRIPADA SAMOOPREDELJENJU, ALI NEĆE BITI PRVI PUT DA SE USTAV NA KOSOVU KRŠI

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Prištinski profesor ustavnog prava Mazljum Baraljiu kaže za Kosovo Onlajn da je predsednik Kosova Hašim Tači dužan da mandat za sastav nove vlade ponovo poveri nekom iz Pokreta Samoopredeljenje, koji je pobedio na oktobarskim izborima, a da se ukoliko ta stranka ne bude mogla da obezbedi prostu većinu od 61 poslanika u Skupštini Kosova ide na nove izbore, koji se raspisuju u roku od 45 dana.

Medutim, Baraljiu navodi i da se ustav Kosova često kršio u prošlosti pa tako ne bi bio iznenađen da mandat za sastav vlade dobije i neka druga politička partija.

“Nismo mi primerni u smislu poštovanja ustava i zakona, u ovoj zemlji više puta se to desilo pa je moguće da se napravi neka kombinacija između političkih partija koje su bile u koaliciji PAN. Ali to nije u skladu sa ustavom”, tvrdi Baraljiu.

On napominje i da je drugoplasirana partija na poslednjim izborima DSK Ise Mustafe postavila crvene linije kada je u pitanju formiranje vlade sa Demokratskom partijom Kosova Kadri Veseljija, koja je po broju glasova treća partija na Kosovu i ima 24 poslanika u Skupštini Kosova.

“Ako bar malo održe svoja obećanja biračima, te crvene linije bi trebale da se poštuju. Nema koalicije među njima ni zajedničkog rada u vladi. Ako u politici nema etike ni morala, kao što je bilo ranije, onda možemo svašta očekivati, raznu političku matematiku”, ocenjuje Baraljiu. 

Podsetimo, predsednik Kosova je za sutra, 30. marta, najavio konultacije sa partijama u vezi određivanja mandatara za sastav nove vlade, a nakon što je prethodna srušena 25. marta.

 

Izvor: Kosovo Online

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

5 SMM Si Votohet SR6 SMM Si Votohet veerz 2 SR

 Click_Here_Arrow_-_ok.png

Kako da popunite glsački listić?
Poštovani građani opština: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok 21. aprila biće održano glasanje Za ili Protiv razresenja predsednika opštine u vašim opštinama.
Nakon što dobijete glasački listić, proverite da li je stavljen pečat.
Na glasačkom listiću morate izabrati samo jednu opciju.
Označite unutar kvadratića, kako bi vaš glas bio validan.
Kako bi zaštitili tajnost glasa, savijte glasački listić pre nego što izađete iz kabine, a zatim ga ubacite u kutiju.
Sva biračka mesta se otvaraju u 07:00 i zatvaraju u 19:00 časova.

 

 

 

Click Here Arrow ok

14

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165