NEMAČKA: LIBERALIZACIJA VIZA JE I POLITIČKA ODLUKA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

NEMAČKA/BERLIN - Zvanični Berlin, koji trenutno predsedava predsedništvom EU, saopštio je da je odluka o liberalizaciji viza za Kosovo, pored toga što je vezana za ispunjavanje uslova, takođe političko pitanje Evropske unije. To je za Express izjavilo nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova na čelu sa Horstom Zehoferom.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer pre skoro dve nedelje održao je sastanak sa kolegama iz zemalja članica Evropske unije gde su razgovarali o Zapadnom Balkanu i problemima sa emigracijom.

Gazeta Ekspres je pitala da li je na takvom sastanku bilo reči i o pitanju liberalizacije viza za Kosovo, s obzirom da zvanični Berlin već predsedava Predsedništvom EU. Međutim, Zehoferova kancelarija je odbila da komentariše.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova ne iznosi detalje u vezi sa razgovorima ministara unutrašnjih poslova na njihovim sastancima u Briselu", rekao je portparol ministarstva.

Međutim, on je dodao da u svakom slučaju pozicija Nemačke za podršku ostaje nepromenjena.

"Nemačka podržava Kosovo na njenom putu ka liberalizaciji viza", dodao je portparol.

Upitano da li postoji šansa da Kosovo dobije zeleno svetlo za slobodu kretanja u Šengenu tokom nemačkog predsedavanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da je liberalizacija viza za Kosovo, pored uslova, i političko pitanje EU.

"Nemačka je uvek vrlo jasno davala do znanja da bezvizna putovanja mogu da se ostvare kada se ostvare svi uslovi iz vodiča za vize. To je takođe politička odluka u evropskom kontekstu", rekao je portparol nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

Trenutno su Francuska i Holandija skeptične u pogledu liberalizacije viza za građane Kosova.

Iz Pariza kažu da Kosovo još nije ispunilo uslove i da je potrebno učiniti više na polju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Kratkoročni režim liberalizacije viznog režima pretpostavlja da su ispunjeni brojni uslovi, posebno u pitanjima vezanim za vladavinu zakona i borbu protiv kriminala i kriminalnih aktivnosti." Trenutno Kosovo još uvek ne ispunjava te uslove", izjavio je pre nekoliko dana za list Gazeta Ekspres diplomatski izvor u Parizu.

Evropska komisija je zaključila da je Kosovo ispunilo sve uslove neophodne za liberalizaciju viznog režima i da je odluka sada u rukama zemalja članica.

"Kosovo je ispunilo uslove za liberalizaciju, moramo ubediti zemlje članice EU", rekao je tokom poslednje posete Prištini komesar za proširenje EU Oliver Varheli.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce



 



Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165