MOŽE LI KOSOVO DA ISPUNI DEO SPORAZUMA O HEZBOLAHU?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Sporazumom u Vašingtonu Kosovo se obavezalo da će Hezbolah proglasiti terorističkom organizacijom i da će se u potpunosti pridržavati mera za ograničavanje njihovih opeativnih i finansijskih aktivnosti. Međutim, eksperti za bezbednost kažu da je Kosovo hendikepirano u borbi protiv terorizma, jer nije uspelo da postane član međunarodnih organizacija, poput Interpola i Europola.

Bivši komandant Kosovskih Snaga Bezbednosti i stručnjak za bezbednost Kadri Kastrati kaže za KosovaPress da svi putevi od istoka ka zapadu prolaze kroz Kosovo, zbog čega je, kako kaže, opasnost od širenja terorizma izuzetno visok.

“Jedan od najvećih hendikepa Kosova je to što ono nije član Interpola, Europola i drugih organizacija koje su danas veoma važne u borbi protiv terorizma, a radi razmene informacija, odnosno informisanja jedni drugih o ovim pokretima, koji su izuzetno opasni po Kosovo, region i svet“, rekao je Kastrati.

I ekspert za bezbednost Nuredin Ibiši kaže da je uloga Kosova u borbi protiv terorizma otežana jer ono nije deo međunarodnih bezbednosnih institucija.

„Ako nismo aktivni deo organizacije kao što je Interpol, neposredna primena informacija ili obrada podataka, njen pristup, na primer pristup informacijama o članovima terorističkih organizacija ili organizovanog kriminala je otežana, a svako kašnjenje ima i svoje neizbežne posledice“, rekao je Ibiši.

Stručnjak za bezbednost Veroljub Petronić smatra da članstvo u Interpolu nije od presudnog značaja za Kosovo kada je u pitanju Hezbolah, jer je, kaže Petronić ova organiozacija proglašena terorističkom još 1982 godine.

“Kosovo ne može da ispuni deo iz tog dogovora zbog prethodnih nekih veza koje postoje između pojedinaca sa Kosova i nekih bivših lidera u Hezbolahu. O tome zapadne službe dosta dobro znaju i potrebno je prvo očistiti svoje redove da bi moglo pozitivno da se deluje”, rekao je Petronić.

Iz kanceralije za medije Kosovske policije saopšteno je da se trenutna situacija znatno razlikuje od one iz 2013. i 2014. godine.

” Od 2013 godine do sada, kosovska policija je pokrenula krivične istrage protiv više od 350 osoba, dok je uhapšeno preko 165 osoba osumnjičenih za terorizam i druga krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosova”, kaže se u odgovoru policije.

Po sporazumu u Vašingtonu Kosovo se saglasilo na jednogodišnji moratorijum po pitanju članstva u međunarodnim organizacijama, što znači da u narednih godinu dana vlasti Kosova neće podnositi zahtev za prijem u Interpol i Europol.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165