FABRICI: DIJALOG U ZAMAHU, NEMA RAZLOGA ZA ODUGOVLAČENJE

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BEOGRAD - Kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, EU je spremna da nastavi onoliko brzo koliko dve strane žele, kaže ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

On je dodaje i da je EU jasno istakla da ne vidi razlog ni za odugovlačenje,

Fabrici je za "Blic" naglasio da nema razloga da se govori o vremenskim odrednicama ili veštačkim rokovima dijaloga. Međutim, kako je rekao, visoki predstavnik Žozep Borel, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i zemlje članice EU su vrlo jasno istakli da ne vide razlog ni za odugovlačenje.

Na pitanje da li je dijalog Beograda i Prištine u zamahu, nakon treće runde u Briselu, Fabrici je ponovio Borelove reči da dijalog “nikad nije lak” i da može da kaže “da je zamah dobar”.

“Predsednik Vučić i premijer Hoti su postigli pun napredak na teme nestalih/raseljenih lica i ekonomske saradnje, tako da su onda mogli da ostave te teme po strani i fokusiraju se na aranžmane za nevećinske zajednice i rešavanje međusobnih finansijskih potraživanja”, rekao je Fabrici.

Naveo je da su ta dva nova pitanja prvi put postavljena u Briselu u ponedeljak, u okviru pregovora o sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji.

Fabrici naglašava da su ta pitanja veoma osetljiva i da će se to odraziti na pregovore.

“Očekujemo da će naredne runde razgovora biti još teže,” rekao je Fabrici i dodao da su, međutim, obe strane spremne da se angažuju u pregovorima, što je pozitivno.

Šef delegacije EU u Srbiji je najavio i da će godišnji izveštajo napretku biti objavljen početkom oktobra i pokrivati period od aprila 2019, kada je objavljen prethodni.

“Izveštaj daje najvažniju ocenu toga kako Srbija stoji u procesu reformi ka evropskim integracijama, od ekonomije, vladavine prava, preko javnih nabavki i inovacija, do zaštite životne sredine i spoljne politike”, rekao je Fabrici.

Naglasio je da bi ovom izveštaju svi u Srbiji trebalo da posvete pažnju, jer se pristupne reforme sprovode, pre svega, radi unapređenja života građana.

Iako Srbija ove godine nije otvorila nijedno poglavlje, Fabrici nalašava da se proces nastavlja.

“Nova vlada u Srbiji imaće jedinstvenu priliku da da odlučujući podsticaj reformskoj agendi EU, posebno ključnim reformama u vladavini prava. Tu priliku treba iskoristiti u celosti, odlučno i bez oklevanja", rekao je Fabrici.

On se ne slaže s pristupom da je Srbiji za ulazak u EU potrebno rešavanje kosovskog pitanja, ali da takvi zahtevi nisu neuobičajeni.

“To je delimično i namerno tumačenje koje nastoji da sagledava ceo proces pristupanja samo kroz proces normalizacije odnosa sa Prištinom, pri tom pogrešno umanjujući ulogu ostatka reformi”, kaže ambasador Evropske unije u Srbiji.

Fabrici je rekao da je najviše posla za Srbiju na području vladavine prava koja je ključna za sadržaj i da bi, politički, pristupanje EU trebalo da bude iznad domaćih debata.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

5 SMM Si Votohet SR6 SMM Si Votohet veerz 2 SR

 Click_Here_Arrow_-_ok.png

Kako da popunite glsački listić?
Poštovani građani opština: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok 21. aprila biće održano glasanje Za ili Protiv razresenja predsednika opštine u vašim opštinama.
Nakon što dobijete glasački listić, proverite da li je stavljen pečat.
Na glasačkom listiću morate izabrati samo jednu opciju.
Označite unutar kvadratića, kako bi vaš glas bio validan.
Kako bi zaštitili tajnost glasa, savijte glasački listić pre nego što izađete iz kabine, a zatim ga ubacite u kutiju.
Sva biračka mesta se otvaraju u 07:00 i zatvaraju u 19:00 časova.

 

 

 

Click Here Arrow ok

14

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165