PS I DPK PROTIV MINI ŠENGENA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Dve opozicione stranke u Skupštini Kosova snažno se protive promeni stava Hotijeve Vlade o balkanskom „Mini-Šengenu“. Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova ocenjuju da je ova regionalna inicijativa štetna i ne donosi dobro Kosovu. Čak kažu da će se suprotstaviti svim demokratskim sredstvima.

Članica rukovodstva Pokreta Samoopredeljenje Arberie Nagavci kaže za KosovaPress, da je ideja Mini Šengena ideja Srbije i da kao takva ne bi trebalo da bude prihvaćena.

„Ideja Mini Šengena je univerzalno poznata kao ideja Srbije koju je pre nekoliko godina pokrenuo predsednik Vučić. Veoma je loša stvar što su, uprkos primedbama koje je DSK prvobitno imao tokom vremena kada je bio opozicija u prošlom parlamentu, sada došli u situaciju da omogućavaju njegov projekat za dominaciju u ovom delu Balkana. Ovo ne donosi dobro Kosovu, a ni Albaniji", kaže ona.

A u DPK kažu da se vlada Hotija odrekla svojih principa u Vašingtonu kada je prihvatila „Mini-Šengen“. Portparol Avni Bitići kaže da je ovo slabost za budućnost zemlje.

"Ovo je znak slabosti premijera i Vlade Kosova, iako u principu znate da su poslednjih godina sve političke stranke bile protiv mini Šengena. Verujemo da bi integracija u EU trebala da nas ujedini i naravno pristup šengenskom prostoru. Premijer se odrekao ovih principa i prihvatio je da Kosovo bude na mini šengenu. Ali DPK je bio protiv tada, danas je i nastaviće da bude protiv i ubuduće i suprotstaviće se svim sredstvima", kaže on.

Dok profesor ekonomije Muhamet Sadiku kaže da bi ova regionalna inicijativa mogla biti glavni ekonomski podsticaj za razbijanje barijera u saradnji.

Ideja o balkanskom Mini-Šengenu predstavljena je prošle godine u Novom Sadu u Srbiji. Tamo Kosovo nije pozvano za razliku od nekih drugih regionalnih zemalja, sve dok se ova inicijativa nije održala u Ohridu i Draču.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165