BEĆAJ: HOTI JE DEO SCENARIJA SAD, NEĆE ZNATI ŠTA DA RADI U BRISELU

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Politički analitičar Beljulj Bećaj smatra da je nastavak dijaloga Prištine i Beograda pozitivan korak, ali ne očekuje da kosovski premijer Avdulah Hoti, koga je prema njegovom mišljenju nametnula Amerika, sledi scenario koji nameće Evropska unija. 

“Nisam optimista kada je u pitanju Hotijeva vlada koja je proizvod ili posledica američkog scenarija. Nažalost ili na sreću zavisi iz kog ugla posmatramo, premijer je trenutno u nokdaunu i verovatno je u zabludi, jer neće znati šta da radi sada. Ušao je u drugu varijantu, odnosno američku varijantu, a sada treba da sledi Evropsku varijantu”, kaže Bećaj u izjavi za Kosovo Onlajn.

Posle dve prošlonedeljne video konferencije Beograda i Prištine uz učešće predstavnika Nemačke, Francuske i same Evropske unije, dijalog Srbije i Kosova se u četvrtak nastavlja u Briselu. 

Kosovski premijer je nakon nedeljne video konferencije rekao da je njegova vlada, pokazala dobru volju za nastavak dijaloga ukidanjem carinskih barijera na robu iz Srbije. On je takođe istakao da su tim potezom dali šansu dijalogu i postizanju konačnog, pravno obavezujućeg, sporazuma Kosova i Srbije.

Bećaj, međutim, smatra da premijer Kosova nema političku moć da postigne bilo kakav dogovor, uzimajući u obzir činjenicu da je njegova vlada na “staklenim nogama”. 

“Iako nema moć, ali uslovno rečeno, ima vlast, nema podršku koja bi eventualno mogla da stvori elementarne pretpostavke da se dođe do nekog konkretnog rešenja, ali u svakom slučaju mislim da je dobro što se održava kontakt, odnosno nastavak dijaloga, i to je u ovoj situaciji stvar koja treba da se ceni”, zaključuje Bećaj.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165