PROTESTI ŠIROM KOSOVA:DELOVANJE SPECIJALNOG SUDA JEDNOSTRANO

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Organizacija ratnih veterana, je sa bivšim političkim zatvorenicima na Kosovu, održala danas protest zbog predloga optužnice Specijalnog suda protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Predsednik Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova Hisni Gucati, rekao je da je optužnica koju je Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika DPK Kadrija Veseljija neprihvatljiva, jednostrana i politički motivisana.

"Herojski narod Kosova koji ne pokleće pred teškoćom, pobednici svih bitaka, učesnici ovog dostojanstvenog skupa, vi koji ste došli ovde rizikujući svoj život da se suprostavite velikoj nepravdi prema OVK. Okupili smo se sa celog Kosova pod vanrednim uslovima i okolnostima da bi protestovali i suprostavili se nepravednim, jednostranim i politički motivisanim optužbama jednog dela međunarodne zajednice, protiv OVK, koje se već 20 godina orkestriraju od Srbije i njenih saveznika", rekao je Gucati.

Gucati je naglasio da je predlog optužnice direktan napad na Kosovo i njegovu slobodu, i dodao da će Kosovo pobediti i u ovom sudu.

"Postupak tužioca je nepromišljen i nepravedan, u cilju da izvrši pritisak na javnost, izdao saopštenje pre nego što sud potvrdi ili odbaci podnetu optužnicu. Stoga je ovaj sud kao takav neprihvatljiv, jednostran i sumnjiv. Predlog optužnice je direktan napad na Kosovo, na njegovu slobodu koju je doneo pravedan rat OVK, uz podršku međunarodnih saveznika. Takvi jedostrani sudovi koji su stvoreni samo protiv OVK, koji poriču genocid i zločin koji je Srbija počinila na Kosovu, nisu prihvatljivi za Kosovo. Svesni smo da ćemo trijumfovati u svim ovim nepravednim suđenjima kao što smo pobedili u Hagu i u svim procesima", rekao je on.

Meriman Braha iz Udruženja bivših političkih zatvorenika je izjavio da su se danas okupili da podignu glas protiv selektivnog, pristrasnog i tendencioznog delovanja specijalnog suda.

"Okupili smo se ovde danas da podignemo glas protiv selektivnog, pristrasnog i tendencioznog delovanja specijalnog suda, formalno i legalno nazvanim za Kosovo, a zapravo generisan od Srbije i njenih moćnih sponzora koji pokušavaju da izjednače dželata sa žrtvama... To je nezabeležen presedan za državu koja bi trebalo da bude osuđena za genocid u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu" kazao je Braha.

Ovaj protest je organizovan nakon što su Specijalna veća podigla optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veselija, na razmatranje u Specijalnom sudu.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165