OBELEŽENA HRAMOVNA SLAVA U LEPINI

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

LIPLJAN - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svetog Pantelejmona. Ovaj svetitelj slavi se kao seoska slava u selu Lepina kraj Lipljana, koja je ove godine, zbog epidemije korona virusa, obeležena uz poštovanje mera zaštite propisanih zakonom.

Sveti Pantelejmon, koji je po verovanju zaštitnik medicine i farmacije, obeležen je ove godine u Lepini nešto skromnije. Meštani su uglavnom dolazili da zapale sveću i pomole se za zdravlje.

„Narod je nekako skeptičan povodom slavlja i svakog okupljanja tako da smo došli samo da se pomolimo Bogu i da izguramo ovu nedaću koja nas je zadesila“.

„Proslavićemo skromno u krugu porodice“.

„Čuvamo se, moramo da poštujemo zakon“, kažu meštani Lepine.

Ispred hrama, uz poštovanje mera zaštite, obavljene su, kako po običaju ovaj praznik nalaže, litijske molitve.

„Mi Srbi i dan danas stradamo i još nas više ima i dan danas trpimo i još smo jači u trpljenju jer ljubav Božija se izlova jednako na sve a od nas samih zavisi kako ćemo da je prepoznamo, koliko ćemo da je usvojimo u našem životu i koliko ćemo uspeti da je podelimo sa drugima“, rekao je Srđan Stanković, protojerej stavrofor.

Nakon litija prerezan je i slavski kolač. Ovogodišnji i budući domaćin ne skrivaju zadovoljstvo što je baš njima pripala ta čast.

„Uzeo sam kolač zbog svoje porodice i tradicije u selu. To mnogo znači i za naš opstanak ovde“. rekao je Dejan Mitrović, budući domaćin.

„Ja i moja porodica smo veliki vernici i uzeli smo kolač za sreću i napredak i zdravlje i da održimo ovu tradiciju. Ove godine je malo teže zbog virusa ali smo se potrudili skromno da organizujemo i da proslavimo ovaj praznik“, kazao je Dejan Rašić, ovogodišnji domaćin.

Na dan sabora obaveza je svakog domaćina da se što bolje pripremi za ovaj dan i dočeka goste. Ove godine će, zbog korona virusa, u mnogim domovima oni izostati. Meštani Lepine pamte da je na ovaj dan ispred hrama bilo više ljudi.

„Ranije je bilo mnogo bolje, bilo je više naroda i osećao se taj slavljenički duh“.

„Bilo je drugačije nismo nosili maske ali sada je tako. Više je bilo naroda dolazili su sa svih strana“.

„Pre je bilo više ljudi, puno dvorište sada sve manje naroda dolazi, ljudi izbegavaju“, kažu meštani Lepine.

Mošti ovog sveca čuvaju se na Svetoj gori, veruje se da imaju isceliteljske moći, baš kao i ikone sa likom Svetog Pantelejmona.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165