MEDICINSKI RADNICI SA KS ČEKAJU DOZVOLU DA POSETE PREŠEVO

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Preko 200 medicinskih radnika – volontera sa Kosova prijavilo se da poseti Preševo, Bujanovac i Medveđu, kako bi nadgledali situaciju u vezi sa koronavirusom, potvrdio je predsednik Saveza sindikata zdravstva Kosova, Bljerim Sulja (Blerim Syla), prenosi Gazeta Express.
Sulja je još sinoć najavio da se obratio kosovskom premijeru, ministru zdravlja i spoljnih poslova s ciljem da omoguće delegaciji zdravstenih radnika sa Kosova da posete Bujanovac, Preševo i Medveđu. Od njih je zatražio da stupe u kontakt sa Ministarstvom zdravlja Srbije kako bi im to bilo omogućeno, ali i da se njihov zahtev i cela situacija ne politizuju.
U izjavi za Telegrafi, Sulja je potom rekao da još uvek nisu dobili nikakav odgovor na zahtev upućen kosovskoj vladi.
„Do sada nismo dobili nikakav odgovor, ni od premijera, ni od Ministarstva zdravlja, ni od ministra spoljnih poslova".
Ponovio je da ovaj zahtev ne treba mešati sa politikom, već da je reč o „solidarnosti i humanitarnom zahtevu zasnovanom na međunarodnim konvencijama u Beču i drugim koje su u vezi sa trenutnom situacijom.
Međunarodnoj zajednici je poručio da bi trebalo da se uključi i dopusti lekarima sa Kosova da odu u deo Srbije u kojem žive i Albanci, jer su prethodno „posredovali da lekari iz Srbije uđu na teritoriju Kosova“, prenosi Gazeta Express.
Dodaje da njihov boravak tamo neće biti političke prirode – tj. neće se sastajati sa političarima.
„Mi govorimo o zdravstvu i ne pretvaramo se da idemo i da se sastajemo sa političim telima… Ukoliko mi bude bilo dozvoljeno, otićiću u susret samo zdravstvenim ustanovama i stanovništvu, a ne političkoj stranci“.
Istog dana kada je zahtev predsednika Saveza sindikata zdravstva upućen Prištini, na prelazu Merdare zaustavljeno je 20 zdravstvenih radnika iz centralne Srbije koji su se uputili ka Kosovu, potvrdila je sinoć Kancelarija za Kosovo. Kako je potom saopšteno iz kosovskog ministarstva zdravlja za KoSSev, ovim zdravstvenim radnicima nije bio dozvoljen ulazak zbog „nejasnoća povodom svrhe njihovog dolaska“, tj „nisu objasnili da li dolaze na posao kao strani zdravstveni radnici ili zbog posete za praćenje zdravstvene situacije“.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165