MEŠTANI GORAŽDEVCA SKROMNO OBELEŽILI SVETOG PROROKA JEREMIJU

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

GORAŽDEVAC - Meštani Goraždevca obeležavaju Svetog proroka Jeremiju. Zbog novonastale situacije koronavirusa, nije bilo okupljanja vernika u litiji.
Goraždevčani Svetog Jeremiju smatraju zaštitnikom sela. Praznik je obeležen skromno u skladu sa novonastalom situacijom, bez okupljanja. Protojerej Nenad Našpalić uputio je vernicima poruke mira i ljubavi, baš onakve kakve je imao i prorok Jeremija.
"Obeležili smo kolko smo mogli u ovakvim uslovima, nadam se da će dogodine biti bolja situacija i bolje vreme, da će oni koji žive u Srbiji moći da dođu u Goraždevac da zajedno sa njima proslavimo njihov najvažniji praznik tokom godine Svetog Jeremiju. Nije bilo kupanja, biće zdravlje dogodine, još jednom srećan praznik svima njima i nama sa njima. Videćemo se dogodine u nekom boljem vremenu", kaže protojerej Nenad Našpalić.
Pamte Goraždevčani kada je selo na ovaj dan vrvelo od života, danas je situacija zbog ograničenog kretanja znatno drugačija. Gotovo prazne ulice govore da se mere poštuju. Neki će ovaj praznik provesti daleko od svojih najmilijih.
“Nema iz daleka da dođe niko, nemamo taj put, ne daju na granici. Moji su svi po Srbiji, nemam nikog da mi dođe, ali uzela sam nešto iz prodavnice da proslavim sama”, kaže Milanka Todorović.
„Svake godine je ovde mnogo lepo, ove godine je situacija takva i moramo da se pomirimo sa sudbinom. Ovo je bilo radost za selo, radovali su se svi i ovi koji dolaze sa strane, a ove godine je tako, moramo da se smirimo, najvažnije je zdravlje, sloboda, to je najvažnije“, rekla je Vinka Bukumirić.
„Vidite danas je tiho, miro, žalosno, ali tako je kako je...“, kaže Radivoje Zdravković.
"Nadam se da ćemo sledeće godine da slavimo u punom sjaju, kao što smo uvek slavili i činili, jer mi se na ovaj dan 14. maja svake godine molimo za zdravlje naših ukućana, komšija i svih pravoslavaca”, kaže Miodrag Stevanović.
Zbog zabrane okupljanja ove godine je izostalo i iznošenje posluženja ispred domaćinstava, ali i kupanje na Jazu što je ranije bio slučaj.
„Spremili smo za svoju familiju, da se malo okupimo, da proslavimo, da ne zaboravimo taj naš običaj“, kaže Branka Krstović.
„Ove godine baš nam je tužno, nema gostiju, nema nikoga, sami. Ovde je uvek bilo puno, bile su tu igranke, ali sada nema zbog ove korone, sada samo kod kuće tako ćemo ga obeležiti, ručak, nema rodbine da dođe, granice zatvorene i nema šanse", rekla je Stanimirka Krstović.
Crkva brvnara u Goraždevcu posvećena Svetom Jeremiji smatra se jednom od najstarijih na Balkanu.
„Ne prekida se tradicija, jeste Jeremijin dan najsrećniji dan za Goraždevac i okolinu, vekovima smo slavili i održavali ovu našu tradiciju. Te litije koje su bile sada su u nekom drugom načinu promenjene i u dogovoru sa našom SPC, sa eparhijom raško-prizrenskom i sa Vladikom dogovor je bio da se to u nekom obimu obeleži, ali na neki drugi način. S obzirom na period kada je ovde bilo mnogo naroda, to je sada malo promenjeno zbog ove epidemije i zbog situaciju u kakvoj se mi kao srpski narod i svi žitelji na prostoru KiM nalaze“, rekao je predsednik Privremenog organa Opštine Peć Miloš Dimitrijević.
Goraždevčani ne gube nadu da će sve ovo proći i da će se naredne godine ponovo okupljati i ovaj praznik proslavljati kao ranijih godina.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

5 SMM Si Votohet SR6 SMM Si Votohet veerz 2 SR

 Click_Here_Arrow_-_ok.png

Kako da popunite glsački listić?
Poštovani građani opština: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok 21. aprila biće održano glasanje Za ili Protiv razresenja predsednika opštine u vašim opštinama.
Nakon što dobijete glasački listić, proverite da li je stavljen pečat.
Na glasačkom listiću morate izabrati samo jednu opciju.
Označite unutar kvadratića, kako bi vaš glas bio validan.
Kako bi zaštitili tajnost glasa, savijte glasački listić pre nego što izađete iz kabine, a zatim ga ubacite u kutiju.
Sva biračka mesta se otvaraju u 07:00 i zatvaraju u 19:00 časova.

 

 

 

Click Here Arrow ok

14

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165