AGK OBJAVIO ALBUM SA IZJAVAMA NAPADNUTIH NOVINARA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Svetski dan slobode medija obeležilo je i Udruženje novinara Kosova (AGK), koje je umesto proglasa objavilo album sa (trojezičnim) izjavama 15 novinara i novinarki na Kosovu, koji su između dva dana slobode medija bili izloženi napadima, odnosno pritiscima. Ovom albumu su se pridružili i dobitnici prošlogodišnjih novinarskih nagrada sa Kosova.

Nor Keljemendi (Norë Kelmendi), novinarka „Ekonomia online“: „Kada je ugroženo pravo javnosti da zna šta se dešava unutar i izvan politike, kao i drugih situacija, tada se značaj uloge slobodne štampe još više povećava!“

Zana Cimilji (Cimili), dopisnica TV N1 iz Prištine: „Žene novinarke su i dalje isključene iz pozicija donošenja odluka i to se smatra normalnim. Žena novinar je obeshrabrena da bude direktna i da se ne složi sa onima koji treba da polažu račune javnosti“.

Denis Galjuši (Denis Gallushi), novinar „Telegrafi“: „Neki političari su i sami začuđeni svojim pretnjama nad novinarima. Jer, kada misle de će pretnjama zaustaviti istinu i slobodu govora, mi ih s našom hrabrošću razočaramo. Što nam više prete, ne ćutimo, već smo čak i smeliji!“

Paulina Nuši Muhadžiri (Nushi Muhaxhirri), novinarka „Kallxo“: „Neki političari, u nemogućnosti da se suoče sa jezikom argumenata, beskrupulozno biraju napade, pretnje i oštar jezik, ponekad direktno, a ponekad i putem svojih namesnika. Kada mi novinari dođemo do ove tačke, misiju nazivamo ispunjenom. Naša istina je veća ‘pretnja’ za njih nego njihove pretnje nad nama. Druga razlika je u tome što njihove pretnje predstavljanju krivično delo“.

Tatjana Lazarević, novinarka „KoSSev“: „I dok postoje mnoge medijske redakcije na Kosovu, nisu svi oni koji u njima rade novinari. Nemam ništa protiv činjenice da postoje uređivačke politike koje su pod političkim uticajem ili uticajem biznisa. Ono što nije u redu jeste to da se takve redakcije proglašavaju za novinarske, za borce slobode štampe, branioce javnog interesa“. 

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165