BADŽAKU: NE VERUJEM U BRZ DOGOVOR STRANAKA OKO NOVE VLADE

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Poznavaoci političkih prilika na Kosovu različito tumače najave o skorom formiranju Vlade. Novinar Gzim Badžaku smatra da će se osnivanje Vlade odužiti zbog usklađivanja stranačkih programa, ali i najave Samoopredeljnja da će se zbog isključivanja iz ovog procesa žaliti Ustavnom sudu. S druge strane, profesor Miljazim Krasnići očekuje brzo formiranje Vlade, jer za to, kako kaže, postoji politička volja.

Uzimajući u obzir pređašnja iskustva oko formiranja Vlade, ne verujem u brz dogovor stranaka, jer je potrebno uskladiti programe, podeliti resore i dogovoriti se sa Srpskom listom, kaže novinar Gzim Badžaku.

“Stav Srpske liste, šta će ona zahtevati, jer da budem iskren ova vlada u 99 odsto zavisi od Srpske liste, bez glasova Srpske liste ona ne može biti formirana. S druge strane apetiti i Demokratskog saveza i Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative nisu baš tako mali, moraće oni to da usaglase i samo usaglašavanje programa uzima mnogo vremena”, dodaje Badžaku.

Nova Vlada bi mogla da sačeka i ocenu Ustavnog suda ako Samoopredeljenje reaguje na odluku predsednika Kosova Hašima Tačija da mandat za sastav Vlade da Avdulahu Hotiju iz DSK, koja je drugoplasirana na poslednjim izborima. Profesor Miljazim Krasnići međutim ne očekuje da će se kasniti sa formiranjem nove Vlade Kosova.

“Mislim da će vrlo brzo da se formira Vlada, sada je jasno ko su akteri koji će biti uključeni u tu Vladu, neće im biti mnogo teško da je sastave, jer izgleda da ima političke volje za novu Vladu, a ne da se ide na neke nove izbore”, rekao je Krasnići.

Kad god bude formirana, pred novom Vladom Kosova je nekoliko prioriteta. Prvi na listi je borba protiv pandemije “Kovid 19”, saglasni su naši sagovornici.

“Prvo, mislim da mora vrlo ozbiljno da se bavi pandemijom korona virusa. Sada smo na vrhuncu pandemije i to će biti prvi zadatak. Drugo, posledice pandemije na ekonomskom planu će biti vrlo velike i Vlada će morati sa tim vrlo ozbiljno da se pozabavi. Treće, to je dijalog sa Srbijom, to je spoljnopolitičko pitanje na koje Vlada mora da da odgovor”, rekao je Badžaku.

“Apsolutni prioritet je borba protiv ove opake pandemije, drugi važan zadatak je da se nađe neka vrsta aktivnije i bolje koegzistencije ljudi i nacionalnosti koje žive na Kosovu u smislu integrtacije itd.., a na spoljnom planu apsolutni zadatak je pronalaženje jednog sveobuhvatnog dogovora sa Srbijom u okviru Briselskog procesa”, istakao je Krasnići.

Skupština Kosova izglasala je nepoverenje Vladi Aljbina Kurtija 25. marta, a predsednik Hašim Tači je nakon nekoliko pisama lideru Samoopredeljenja da predloži mandatara, odlučio da mandat da onoj stranci koja obezbedi većinu sa sastav Vlade.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji