OBELEŽENO OSAMDESET I PET GODINA OD SMRTI MIHAJLA PUPINA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
BEOGRAD - Pomenom, polaganjem venca na spomenik Mihajlu Pupinu i akademijom u Narodnom domu u Idvoru obeleženo je osamdeset i pet godina od smrti slavnog naučnika.
 
Malkom Kuper predstavnik Društva fizičara Velike Britanije najavio je da piše tekst o Mihajlu Pupinu.
 
"Da li je Pupin bio pravi čovek u pravo vreme? Za mene jeste. Pročitao sam njegovu autobiografiju i nastavio da istražujem njegov život. I zato sam ovde. Pišem tekst o Pupinu, čoveku koji nije bio samo naučnik već i političar. Veoma interesantan čovek i privilegija mi je što sam ovde" naveo je Kuper.
 
Dodaje da je Pupin najbolji primer kako se čuva identitet i spaja na najbolji način sa svetskim političkim i naučnim kretanjima.
 
Milan Micić, v. d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama navodi da su se u Banatu za srpski narod dešavali važni duhovni pokreti koji su menjali biće srpskog naroda.
 
"U osamnaestom veku to je pojava Dositeja Obradovića i prosvetiteljstva, a Pupin je najbolji primer kako se čuva identitet i spaja na najbolji način sa svetskim političkim i naučnim kretanjima", rekao je Micić.
 
Milan Božić predsednik "Fondacije Mladen Selak" podsetio je da je borba za očuvanje Pupinovog sistema vrednosti počela pre četiri decenije, od kada se s početka jeseni održavaju Oktobarski susreti koji na dan rođenja velikana naše nauke okupe u ovom banatskom mestu pronalazače, inovatore, naučnike, mlade talente.
 
Dragiša Matić Uča prisetio se kako je pre šest decenije došao u Idvor i kako su se tada skromno obeležavali datuni Pupinovog rođenja i smrti.
 
Kaže i to da je Pupin toliko novca darivao crkvi da je za tu svotu moglo da se kupi dve i po hiljade krava.
 
Predlaže da se u saradnji sa Kolumbija univerzitetom, Univerzitetom Kembridž i Berlinskim univerzitetom napravi, kako kaže Američki kutak, u kome bi bilo predstavljeno Pupinovo školovanje, školovanje naučnika bez čijih patenata danas ne bi imali mobilne telefone u džepu.
 
Idvor su danas posetili poklonici Pupinovog dela. Prosečna starost je šezdeset i pet godina. Osnovnu školu u mlađim razredima pohađa četvoro đaka, a u starijim do desetoro učenika.

 

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

 

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165