OBELEŽEN VIDOVDAN U GRAČANICI

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

GRAČANICA - Pravoslavni vernici danas proslavljaju Vidovdan, koji u srpskom narodu nosi snažan istorijski značaj zbog niza sudbinskih događaja. Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica nije služio Episkop raško-prizrenski Teodosije jer se u to vreme nalazio u samoizolaciji zbog sumnje da ja zaražen korona virusom za koji se kasnije ispostavilo da je negativan.

Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica služio je umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jeftić uz sasluženje igumana manastira Draganac oca Ilariona i igumana manastira Svetih Arhangela oca Mihajla, sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

"Samo da mi izdržimo i postojimo na mestu postojanstva i dostojanstva našega. U molitvi istrajavati i što srpska poslovica kaže, kadar biti stići, ponekad i uteći, povući se, a najvažnije na strašnome mestu postojati”, rekao je Atanasije Jeftić, umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački.

Zbog pandemije korona virusa broj vernika koji su prisustvovali liturgiji je ove godine bio manji ipak bilo je i onih koji su prešli više stotina kilometara kako bi prisustvovali obeležavanju Vidovdana u Gračanici.

“Dolazim iz Beograda i prvi put sam u Gračanici. Ovo je prelepo”.

“Ja sam prvi put na Kosovu i drago mi je što sam došla”.

“Srećna sam što sam ovde danas ali i tužna što nas je ovako malo”.

Nakon liturgije, u manastirskoj porti dodeljeno je 14 srebrnih i 2 zlatna ordena “Majke devet Jugovića” majkama koje imaju četvoro ili više dece.

"Osećam se presrećno i ponosno. Pravi je blagoslov imati ovakvu decu”, rekla je dobitnica zlatnog ordena iz Gračanice Sanja Aritonović majka šestoro dece.

“Ja bih poručila svim majkama da rađaju i da se ne brane rađanja jer je radost u tome”, rekla je Sanja Šarić iz Orahovca majka četvoro dece.   

Na osnovu rezultata testa koji su pristigli oko 11 časova Episkop raško-prizrenski Teodosije negativan je na korona-virus, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Današnjoj liturgiji u Gračanici prisustvovao je predsednik Privremenog organa opštine Priština Ljubinko Karadžić, kao i šef ruske kancelarije Andrej Lisovoj.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165