EU SMATRA DA EULEX IMA ZAKONSKI MANDAT ZA NASTAVAK MISIJE

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Evropska unija smatra da EULEX ima zakonski mandat za nastavak operacije na Kosovu uprkos tome što kosovski predsednik, Hašim Tači, nije potpisao i izvršio razmenu pisama za formalni nastavak mandata, prenosi Koha. 

EULEX je na Kosovu zasnovan na nekoliko pravnih stubova, od kojih je jedan operativni plan EU za 2018. godinu, zajedničkih akcija EU, Rezolucija 1244 i razmena pisama i pozivnica od strane samog Kosova, izveštava Koha.

Portparol za spoljnu politiku i bezbednost EU, Peter Stano, rekao je za Kohu da EULEX prema međunarodnom pravu deluje na Kosovu.

Kazao je da je u interesu Kosova, Evropske unije i zemalja članica EU da ojačaju vladavinu prava u institucijama na Kosovu, a prema njemu to očekuje i od građana Kosova.

Stano je takođe rekao da je Kosovo preuzelo obaveze Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju kako bi pomoglo jačanju vladavine prava putem misije EULEX. Takođe je pozdravio izjavu premijera, Avdulaha Hotija, prema kojoj je Vlada Kosova spremna i posvećena sprovođenju međunarodnih obaveza, a među njima EU vidi i nastavak misije EULEX.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165